fredag 24. september 2010

En ny tid forut!

Kjære leser.
Det er siste fredag på jobben. Neste fredag er 1 oktober og da er jeg avgått konsernsjef, i ny stilling som seniorrådgiver i Umoe AS, som er hovedeier i URG AS.
Ved siden av den stillingen skal jeg fylle en del styreverv. Jeg ser frem til ny tilværelse. Jeg har bestemt meg for ikke å savne den jeg har hatt i mange år.
Jeg er fylt av takknemlighet over alt jeg har fått muligheten til. Det å være toppsjef er et privilegium få blir forunt, men også viktig å ha den erkjennelsen at "flaskehalsen sitter på toppen"! Under min ledelse har det i hovedsak gått bra, men jeg sier med en viss grad av beskjemmelse at "alle feil av særlig betydning i vårt selskap har jeg hatt fingern borti". Så er det slik at den som gjør lite styrer unna det meste og gjør sjelden feil. Den viktigste erkjennelsen har vært at større feil begått hos oss har vært under mitt lederskap, og så har vi i URG i sammen gjort utrolig mye bra! Viktig har det vært å erkjenne ansvar for egne feil og lære av dem. Nye feil er ok; gamle er ikke ok!
Hva tenker mine lesere om dette?
Det er lett å gjøre andre til årsak for egen adferd. Det er menneskelig og en vanlig utvei i vanskelige situasjoner.
"Hadde det ikke vært for han tullekoppen på nabokontoret, så hadde vi hatt et fint miljø her!" Kanskje "tullekoppen" ikke vet at hans adferd er plagsom. Hvem hjelper han på rett vei. Hvem tar ansvar for felleskapet ved å ta inn over seg at en annen ikke er klar over problemet han eller hun representerer, tar mot til seg og hjelper den andre til å forstå. Før dette er gjort er det ikke rett å gjøre den andre ansvarlige for sin egen adferd. Gjelder samme greie på privarfronten!

Jeg er altså ydmykt takknemlig for alt jeg har fått muligheten til i min jobb, og først og fremst av muligheten til- og gleden over å ha samvirket med de mest fantastiske kolleger en kan drømme om å få. Her på kontoret, ute på våre serveringssteder, våre franchisetakere og kommisjonærer, Iben på sentralbord og i mottakelsen på kontoret vårt,Kari som har vært min nærmeste serviceleverandør og har holdt orden på meg, vårt eierskap som har støttet opp om oss og utfordret oss, alle våre forbindelser som vi på ulike vis har samspilt med over mange ti-år.
Hvilken "reise" jeg har hatt. Nå venter mulighetenes "land" der foran meg. Det blir kult!
Og jeg ønsker Karen Kvalevåg det aller beste for hennes gjerning i konsernsjefjobben fra 1 oktober!
Jeg skal blogge videre. Dere blir ikke kvitt meg.

Ha en herlig helg!

Sten

lørdag 11. september 2010

Om god forvaltning-rypejakt m.m.

Kjære leser.
Jeg er på rypejakt. Vi har hatt samme terreng i 20 år mine brødre, to svogre og en kjær nabo. I år er også to nevøer ivrige tilstede. I fjor var det generelt dårlig med ryper de fleste steder. Brukbart hos oss. Trolg fordi vi passer på ikke å skyte for mange i gode år. Da er det stamfugl nok til dårlige år, og vi nyter gleden av det. I går på startdagen så vi masse fugl og hadde den beste jaktdag "ever", selv om vi jaktet 2 timer kortere dag enn normalt.

Da tenkte jeg slik i fjellet i dag at det å "forvalte" forholdet til egen familie, venner, kolleger og bekjente blir som å forvalte et rypeterreng. Aldri ta mere ut enn at det er nok igjen til neste år bokstavelig talt. Forvalter jeg ikke klokt mister jeg trolig "terrenget", mister kontakten med slekt og venner, gode kolleger er ikke der lengre. Jeg må altså selv passe på ikke å overforbruke dem jeg trenger nær meg, til å bistå meg i arbeid, til å støtte opp om aktivteter der jeg selv trenger bistanden. Jeg må forholde meg til mine omgivelser som til rypeterrenget; det skal være liv laga og til glede for etterslekten når min tid er over.

Nå står fårikålen klar til kveldsgelden!

Og bruk hjelm når dere sykler. Jeg styrtet omkull fra sykkel lørdag, hjelmen tok trøkket. Ullevål fikset kinnbenet og hjernrystelsen var moderat. Ha en fortsatt herlig helg.

Sten

fredag 3. september 2010

Thank God, it's Friday!


Kjære leser.

I vårt system, vårt konsern, har vi rettigheter for TGI Fridays, for Norge og Sverige. I dag føler jeg sterkt for å fortelle mine lesere om denne delen av vårt mangfoldige og herlige konsern:

Det er jo et underlig navn på en restaurant. "Takk Gud, det er fredag". Tanken bak var nok at alle de som har anledning til å puste ut etter en strabasiøs arbeidsuke skulle gå på TGI Fridays og glede seg over god mat og drikke og det gode samvær. Vi åpnet vår første "Fridays" i 1996 i Stockholm, og en av mine nære medarbeidere gjennom mange år, Nils Lemming, bygget denne og startet opp virksomheten. Etter denne starten, som var krevende og på ingen måte økonomisk vellykket før mange år senere, har Nils bygget 5 flere "Fridays'er", og samtidig passet på at flere av dem har blitt videreutviklet og utbygget. Idag er TGI Fridays virksomheten vår en stor suksess og gir flott avkastning på våre investeringer.

Nils hentet på et tidspunkt for 13 år siden Tore Garmo til å bistå seg med å få lønnsomhet i Friday's. Det har Tore fått til. Gjennom et gjensidig respektfullt samspill med Nils som byggeren og fornyeren, Espen Holm som den etterhvert drivende kraft for enhetene og med Christer Jansson som vår kollega med ansvar for Sverige enhetene, har dette teamet ansatt, utviklet og beholdt et 20 talls medarbeidere som er daglige ledere, nestledere og nøkkelspillere i ulike roller.

I dag satt Tore og jeg på kontoret og summerte opp hvor mange utmerkelser og hedersprsier dette totalteamet har mottatt på TGI Fridays årlige megakonferanser i USA med deltakelse fra- og i konkurranse med alle TGI Fridays enheter i mere enn 60 land world wide. De er tallrike og teamet har vunnet alle de priser det er mulig og oppnå. Og teamet har åpenbare kandidater på ulike onmråder for også dette års heder og ære.

Hva handler det om? Ansette rett person med rette holdninger, tren dem i de viktigste ferdigheter, gi ansvar og myndighet, involver dem i alle viktige prosesser og vis i praktisk hverdag at hver av dem blir sett, utfordret og verdsatt. Og alt satt inn i et fungerende system med systematisk vedlikehold av mennesker og materielle verdier.

Jeg er så stolt av dem som har fått til dette. Nils, Tore, Espen, Christer, Therese, Anna, Jannika og Abbas, Susanne, Anders,Klaus, Jesper, Kari,Ross, Katrine, Camilla,Marius. "They love the brand, they live the brand". De nevnte her er seg bevisste at de hører til en stor familie, og jeg har resten av familien med meg i tankene når jeg nevner mine kolleger over.

De har virkeliggjort det å gjøre "everyday a Friday". Lille Norge og Sverige er store i TGIF verdenen. Det bekrefter at det handler om mennesker. Takk til mine fantastiske kolleger.

Nyt fredagen og ha en herlig helg.

Sten